Barion Pixel

Már műszaki végzettség sem kell a sokmilliós prompt mérnöki állásokhoz

A technológia a jól fizető állásokról ismert, és az iparág egyik új, forró állásához még csak műszaki területen szerzett diplomára sincs szükség – írja a Business Insider. Ún. prompt mérnökökre a generatív AI-eszközök, például a ChatGPT elterjedése miatt van szükség: olyan személyek kellenek majd hozzájuk, akik kérdéseket és prózát írnak az AI chatbotok számára, így tesztelve és javítva azok válaszait. Néhány ilyen szerepkörben már most 335 ezer dollárra (közel 118 millió forintra) rúghat az éves honorárium.

Az egyik első példát az Anthropic vállalat szolgáltatta, amely a mesterséges intelligencia biztonságával és kutatásával foglalkozik. A náluk megjelent „prompt mérnök és könyvtáros” pozíció fizetési tartománya 175 és 335 ezer dollár között mozog – adta hírül elsőként a Bloomberg.

A hirdetés szerint a szerepkör magában foglalja „a különböző feladatok elvégzésére alkalmas, kiváló minőségű promptok vagy promptláncok könyvtárának létrehozását egy egyszerű útmutatóval, ami segít a felhasználóknak megtalálni az igényeiknek megfelelő találatot”, valamint „olyan oktatóanyagok és interaktív eszközök készítését, amelyek megtanítják az ügyfeleknek a prompt mérnöki feladatok művészetét”. Azok a jelentkezők, akik alapvető programozási készségekkel és magas szintű ismeretekkel rendelkeznek a nagy nyelvi modellekkel kapcsolatban, már jól illeszkednek a képbe, de a kiírás szerint azoknak is érdemes jelentkezni, akik nem felelnek meg minden egyes kritériumnak.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A prompt mérnökök piaca egyre nő, amit jól mutat a tavaly júniusban indult prompt piactér, a PromptBase bővülése is. Ez az adatbázis lehetővé teszi, hogy az emberek prompt mérnököket alkalmazzanak, vagy pedig eladják az általuk készített prompt tartalmakat.

Annak ellenére, hogy a prompt mérnöki szakmában a technológiai háttérrel nem rendelkező emberek számára is kínálkoznak lehetőségek, a legtöbb jól fizető munkakörhöz nagyobb tapasztalattal és magasabb szintű végzettséggel rendelkező, a technológiára összpontosító területeken dolgozó emberekre van szükség. Az ő fizetésük évi 40 ezer fontnál (kb. 18 millió forintnál) kezdődik, de a Hays brit és írországi toborzó ügynökség adatbázisában vannak olyan jelöltek is, akik évi 200-300 ezer fontot (86-130 millió forintot) keresnek.

- Hirdetés -

Bár a prompt mérnökök piaca egyre gyorsabban növekszik, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy nem feltétlenül néz ki belőlük hosszú távú karrier.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

NEW technology