Barion Pixel

- Hirdetés -

Ez a robotkar dermesztő holdi fagyban is működik

Látványterv: NASA

COLDArm: beszédes név a lunáris felszín -173 fokos éjszakájában is működőképes robotkarnak, amit várhatóan leszállóegységekre fog szerelni a NASA. Az intézet Jet Propulsion Laboratory (JPL) nevű, dél-kaliforniai kutatóegysége extrém hidegre tervezi az eszközt, amit a hasonló gépekkel ellentétben melegíteni sem kell ahhoz, hogy végezze a dolgát – állítja a NASA-ra hivatkozva a technology.org.

A szerkezet alapját az Ingenuity Mars-helikopternél is használt okostelefon-technológia adta: a JPL tervei szerint a COLDArm képes lesz megmozgatni és elemezni a Hold talaját, amelyre különböző műszereket is telepíteni fog – azon felül persze, hogy fotókat készít, majd oszt meg a földi központtal.

- Hirdetés -

A legnagyobb változás a ma létező megoldásokhoz képest az lesz, hogy a túlzott terhelés és sérülés elkerülése végett nem kell fűtőberendezéseket applikálni a szerkezetbe, hiszen ellenáll a dermesztően fagyos holdi éjszakáknak: speciális csapágyai, fogaskerekei és motorikus vezérlői melegítés nélkül fogják bírni az extrém körülményeket, amivel rengeteg energiát és tömegterhelést lehet spórolni.

A Mars Phoenix és a Mars InSight robotkarokhoz hasonlóan a COLDArm is négyirányú mozgást fog végezni, és kétméteres távolságon belül közel öt kilogramm erőt lesz képes kifejteni. Ez utóbbit a csuklórészbe épített szenzor szabályozza: az eszközt éppen addig engedi terhelni, amíg az sértetlenül át tudja vészelni a feladat végrehajtását. Több kamerával is felszerelik – ezek a felszín fotózásán és a főbb operációk végrehajtásán túl a háromdimenziós térképezést segítik.

- Hirdetés -

A NASA nyilván azt szeretné, ha a lehető legsokoldalúbb szerszám kerülne a COLDArm végére, ezért számos lehetőséget mérlegel. A tesztek során apró műszereket, tartozékokat, illetve egy 3D nyomtatással készült titánkanalat is kipróbálnak, azt kutatva, hogy mennyire alkalmasak a Hold regolit talajának geotechnológiai vizsgálatára. E projekt során működnek együtt a NASA@Work programban meghirdetett „Be the Game Changer” („Légy paradigmaváltó!”) és a „Honey, I Shrunk the Payloads” („Drágám, a terhek összementek”) című kihívások versenyzőivel: az ott bemutatott díjnyertes megoldásokat igyekeznek beépíteni a koncepcióba. A cél az, hogy a robotkar végül autonóm módon vezérelt mozgásokat hajtson végre, és annyi adatot gyűjtsön, amennyit csak lehetséges.

Szinte hihetetlen, de a COLDArm „csak” egy főpróba, ugyanis a NASA – jövőbeli szoftverfejlesztésekkel – szeretné alkalmassá tenni arra, hogy egyszer a Marson, illetve olyan óceánok borította világokban is megállja a helyét, mint a Jupiter holdja, az Európa. A robottestet a Bulk Metallic Glass Gear projekt keretében fejlesztik, míg a motorikus vezérlés már gyakorlatilag kész – köszönhetően az űrkutatási hivatal Small Business Innovative Research programjának, és az abból oroszlánrészt vállaló Motivnak.

A COLDArmot egyfajta technológiai demonstrációnak szánják, és várhatóan egy kereskedelmi űrhajóval fogják eljuttatni a Holdra, öt éven belül.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

Érdemes elolvasni

- Hirdetés -

- Hirdetés -

NEW technology