Barion Pixel

Implantátumokat sem tudnak többé feltörni a hackerek

Hátborzongató belegondolni, de a módszereik fejlődésével arra is képessé válhatnak a kiberbűnözők, hogy feltörjék, majd befolyásolják egy beültetett orvosi műszer, például pacemaker, inzulinpumpa vagy éppen gerincvelőt stimuláló berendezés működését. Még nagyobb veszélynek tehetjük ki magunkat a jövőben, amikor számtalan módon felhasználható implantátumokkal, például a neurális hálózatunkra kapcsolt eszközökkel fogunk külső alkalmazásokra csatlakozni.

Félelmetes belegondolni, hogy a hackerek már nemcsak a közösségimédia-profilunk vagy a bankkártyánk felett vehetik át az uralmat, hanem konkrétan az életben maradásunkat, egészségünket biztosító implantátumokon keresztül is megzsarolhatnak bennünket. Ennek venné elejét a Columbia Egyetem szövetkommunikációs szabadalma – írja az IEEE Spectrum. A New York-i intézet kifejlesztett egy olyan adóvevő egységet, amit elég akár csak ideiglenesen a bőrfelületre illeszteni, hogy az emberi szöveteken keresztül lépjen kapcsolatba a testünkbe ültetett eszközzel (vagy egyenesen valamely szervünkkel), ahelyett, hogy az folyamatosan rádiójeleket sugározna – mint most –, hiszen a szignálokat így nem csak korrekt módon lehet felhasználni.

Az egyetem fejlesztésével megelőzhető, hogy az implantátumok kódolatlan elektromágneses jeleit rosszindulatú szoftverek támadják meg, hiszen az apró egység – ami egy virágsziromra illesztve már sikeresen vizsgázott (lásd a fenti képet) – ellenőrizhető körülmények között tud kommunikálni velük. Az elvileg skálázható adóvevő nem invazív módon a testre kapcsolható, és adatbiztonságot is garantál. Reméljük, mihamarabb eljutnak a klinikai kísérletekig!

- Hirdetés -

Gábor János, Okosipar.hu

NEW technology