Barion Pixel

Új korszak kezdődik a robotikában

A robotika egy dinamikusan fejlődő iparág nemzetközi és hazai viszonylatban is. Globális szinten a 2018-as adatok szerint az ipari robotok eladása rekordot döntött, és a tendencia tovább növekedett a következő évben. Az autóipar messze a legnagyobb felvásárlója és alkalmazója a robotoknak, ami azt jelenti, hogy az összes telepítés 44%-a ebben az iparágban történik. De emellett a gumi-, műanyag-, fém- és az elektromos/elektronikai ipar is fontos piacot jelentenek.

A hazai viszonyokról azért érdemes beszélni, mert az ipar 4.0 megoldások egyik alappillérét az automatizálást elősegítő eszközök jelentik, és ez itthon is feltörekvő irányvonalat mutat. A magyar vállalatok egyre bátrabban lépnek a robotizált folyamatok irányába, a technológia fejlődésével pedig lendületesen folytatják útjukat az automatizálás területén. A világ – ahogy Magyarország is – töretlenül halad a robotmegoldások felé, amelynek révén tovább gyorsul az ipar növekedése.

Kihívások a robotika területén- Hirdetés -

A globális feldolgozóipar olyan hosszú távú kihívásokkal néz szembe, mint a gyorsan változó fogyasztói trendek, az erőforrások és a képzett munkaerő hiánya, a társadalom elöregedése és a helyi termelés iránti kereslet csökkenése. Az ipari robotok által nyújtott automatizálás megoldást kínál a felsorolt kihívásokra.

A robotpiac 2012 óta folyamatosan bővül, de a robotizáció tendenciája – amely 2017-ben robbanásszerűen pörgött fel – 2018 első felében tovább növekedett, ezt a lendületet pedig megtartotta a 2019-es évben is. Az együttműködő robotok pedig közvetlenül a munkavállalók mellé is telepíthetők, a biztonsági előírásoknak maximálisan megfelelnek. A robotizáció kihasználásának lehetőségei tovább bővülnek.

Adatok Európából

A World Robotics jelentésében rámutatott, hogy világviszonylatban Európában a legnagyobb a robotsűrűség, ami azt jelenti, hogy átlagosan 114 egység jut 10.000 alkalmazottra a feldolgozóiparban.

Az ismert adatok szerint 2022-re +87.000 robotot telepítenek Európában, ami 14%-os növekedést jelent az eddigiekhez képest. A robotok ipari eloszlását tekintve az öreg kontinens sem okoz meglepetést, hozzávetőlegesen az autóiparban 29.000, a fém- és gépiparban 12.000, a műanyag- és vegyiparban 7.000 egységet „foglalkoztatnak”. A 10.000 alkalmazottra jutó robotok száma Németországban a legmagasabb (338), őket Franciaország követi (159), a harmadik az Egyesült Királyság 91 darabbal.

Robotok az egészségügy szolgálatában

Az UVD fertőtlenítő robot az egészségügyben egyre népszerűbbé váló termék. A kínai kórházak például több mint 2000 UVD-robotot rendeltek a dán Blue Ocean Robotics gyártótól a fertőzések megelőzése érdekében. Az UDV ultraibolya fényt (UV-C) alkalmaz a káros mikroorganizmusok elpusztítása érdekében.

A vírusok és baktériumok elterjedésének megakadályozása ma különösen fontos szempont, és ezt az egészségügyi robot munkája során el is végzi. Nem meglepő módon a kereslet erre a konstrukcióra erőteljesen növekedett az utóbbi időben, és a koronavírus elleni küzdelem egyik élharcosává vált.

A hazai és globális trendek ismeretében láthatjuk, hogy az ipar egyre inkább a robotizáció és az automatizáció irányába fordul. A koronavírus által okozott helyzet pedig rámutat a gyártás hiányosságaira, az ipar 4.0-ás megoldásokat nélkülöző vagy csak kismértékben alkalmazó vállalatok óriási veszteségeket szenvednek el. A világ ezután még inkább törekedni fog a modern gyártási folyamatok beépítésére és alkalmazására.

Folytatás a következő oldalon.

- Hirdetés -

NEW technology