Barion Pixel

Új korszak kezdődik a robotikában

Itt az idő a változásra!

Ha valamikor, akkor most jött el az ideje annak, hogy hátralépjünk egyet, áttekintsük folyamatainkat, és olyan megoldásokat léptessünk életbe, amelyek a termelés rövid és hosszú távú előnyeit tartják szem előtt – nyilatkozta lapunknak Vikram Kumar az OnRobot közép- és kelet-európai general manager. Ilyen időkben a gördülékeny gyártási folyamat kulcsfontosságú a versenyképesség megőrzéséhez. A robotok biztonságos alternatívát kínálnak az emberi munkaerőre, illetve meg is oszthatják a napi feladatokat az emberi munkavállalókkal az ismétlődő feladatok, vagy a veszélyes munkák esetén. Egyelőre a vírus nem érintette vállalatunkat.- Hirdetés -

Az éves World Robotics Report 2019-ben először tért ki a kobotok piacának elemzésére, és egyből komoly, 23%-os növekedésről számolt be. A Nemzetközi Robotikai Szövetség jelentése arra enged következtetni, hogy a technológia széles körben való elterjedését az intelligens eszközök, mint példádul okos megfogók vagy „plug & play” interfészek, és a demonstrációs programozás (PbD) fogják elhozni – magyarázza Vikram, majd felsorolta a trendeket:

  • 2019-ben 23.000 új kobotot telepítettek. Amennyiben ez a tendencia folytatódik, ez a szám körülbelül három év alatt a duplájára fog nőni, ami eddig nem tapasztalt piaci lehetőséget teremthet az EOAT számára, az OnRobot pedig készen áll erre a kihívásra.
  • A telepített kobotok számának jelentős növekedése azt mutatja, hogy az OnRobot a megfelelő irányba halad, mivel az EoAT-technológia iránti igény tovább növekszik.
  • A robotikai iparban nemsokára robbanásszerű emelkedés lesz tapasztalható a közép-kelet európai piacon is, amiben mi hatalmas lehetőségeket látunk globálisan és regionális szinten egyaránt.

Növekvő keresletet látunk az EOAT termékekkel szemben, jó évünk volt eddig, hiszen két számjegyű növekedést tapasztaltunk.

Ezt nagyon nehéz megjósolni, de valószínűleg a termelés megugrását fogjuk tapasztani – válaszolta Vikram arra a kérdésre, hogy mik a várakozások a gazdaság újraindulását követően.

Az automatizáció és az EOAT segít a kis- és közepes méretű gyártóvállalatoknak optimalizálni folyamataikat és fejleszteni vállalkozásukat, nagyobb rugalmassággal, magasabb kibocsátással és minőségük javításával.

A különböző folyamatok kobotokkal való automatizálásának számos előnye van. Hadd említsek meg ezek közül párat, amelyek véleményünk szerint a járvány utáni időszakban még fontosabbá válnak:

  • növelik a gyártási hatékonyságot
  • segítenek áthidalni a gyártási folyamatokat érintő szaktudás hiányának problémáját mind a KKV-k, mind a nagyvállalatok esetében
  • segítségükkel a folyamatok növelhetik az értékteremtést és hozzájárulnak a versenyképesség fokozásához is
  • gyorsan és könnyedén programozhatók (és újraprogramozhatók)
  • gyors megtérülést biztosítanak
  • a kobotok egész nap képesek dolgozni, nem betegednek meg, nem mondanak fel, és mindeközben biztonságosan és hatékonyan képesek együttműködni az emberi munkatársakkal

Némethi Botond/NEW technology magazin

- Hirdetés -

NEW technology