Barion Pixel

Új korszak kezdődik a robotikában

Közeledik a paradigmaváltás

A robotikai partnereink közül egyik cég sem állt le, a szállításokban nem tapasztaltunk fennakadást – mondta el lapunknak Gubicza László, a Robotcenter ügyvezetője. Nekünk – a legtöbb mobil robotot integráló cégként – profilunkból adódóan a home-office-ra való átállás sem jelentett gondot, pontosabban nem is kellett átállnunk, hiszen alapvetően „normál” üzemmódban is mobil módon dolgozunk, csak így tudjuk hatékonyan, gyorsan és rugalmasan kiszolgálni a vevői igényeket.- Hirdetés -

Iparáganként változó a helyzet. Azokban a gyárakban, ahol a teljes leállás mellett döntöttek, értelemszerűen a projektek is leálltak – magyarázza László. Ezt főleg autóipari cégeknél tapasztaljuk, de ott sem mindenhol. Az elektronikai, műanyagipari vagy E-commerce cégeknél folytatódnak a projektek. Az eladásaink nem csökkentek, sőt új ajánlatkérések is érkeztek az elmúlt két hétben.

Nagy kérdés, hogy meddig tart a járvány, és milyen mélyen érinti majd a különböző iparágakat. Azt hiszem, erre senki sem tudja jelenleg a választ, ezért nehéz jóslásokba bocsátkozni a 2020-as évre vonatkozóan – elemezte a helyzetet László. Például a kínai autóeladások a töredékére estek vissza a vírus előtti időszakhoz képest. Ez jól jelzi, hogy az autóipar komoly kihívásokkal néz majd szembe, nagyobb mértékben fognak csökkenni az eladások, mint 2008-2009-ben, az előző válság idején.

Ami a roboteladásokat illeti, ha a jelenlegi projektek nem állnak meg, akkor tudjuk hozni a tavalyi számokat. Sőt, a válság miatt az új alkalmazások iránt is fokozódik az érdeklődés, így a robotok eladása növekvő tendenciát produkálhat.

A vírus által okozott recesszió biztos, hogy súlyosabb lesz, mint a 2009-es gazdasági válság, és ez a társadalom teljes keresztmetszetét érinteni fogja – állította fel prognózisát László. Laikusként úgy gondolom, hogy a válság súlyossága attól függ, mennyire képesek az országok laposítani a görbét, milyen sok lesz a körkörös újrafertőződés, végső soron pedig attól, hogy mikorra várható az ellenszérum kifejlesztése.

Biztos vagyok benne, hogy egyéni, piaci, illetve társadalmi szereplőként mindenkinek újra kell gondolnia a stratégiáját. Nagyon izgalmas kérdés, hogy az új metódusok milyen paradigmaváltásokhoz vezetnek, illetve hogy a jelenleg is zajló paradigmaváltás mennyire gyorsul fel.

Úgy gondolom, hogy az új ipari forradalom – az új ipari paradigma – a termelés és a szolgáltatások digitalizációja, az ipar4.0, a robotizáció – folyamatai felgyorsulnak, hiszen a cégek csak ennek révén tudják majd a kockázataikat csökkenteni egy jövőbeni, hasonló krízis esetén – vizionálta jövőképét László. A robotizációban új irányok nyílnak, olyan új alkalmazások, amelyek a vírushelyzet előtt nem kaptak nagyobb hangsúlyt. Gondolok itt akár az otthoni karanténban maradó emberek ellátására, a kórházi és közterületek fertőtlenítésére vagy a gyerekek oktatására, otthoni tanítórobotok formájában.

Mindezek a logisztika robotizálásának gyorsabb ütemét, a mobil robotok számának növekedését eredményezik majd.

Folyatás a következő oldalon.

- Hirdetés -

NEW technology