Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Ő az első női vezető a NASA-nál

Forrás: Worcester Polytechnic Institute

A NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) kinevezte az első női vezetőjét, aki nem más, mint Dr. Laurie Leshin. Az ügynökség immár nemcsak arra törekszik, hogy női asztronautákat is alkalmazzon, hanem a vezetőségben is előtérbe helyezi a nemi diverzitást. Az új igazgató május 16-án veszi át helyét Michael Watkinstól, aki 2021 augusztusában vonult nyugdíjba. A JPL vezetője a Caltech alelnöki pozícióját is betölti – adta hírül az Engadget.

Leshin széleskörű tapasztalattal rendelkezik tudományos területen, és nem áll távol tőle az irányvonal meghatározása sem. A korábbiakban több vezető beosztást is betöltött a NASA-nál, például a Goddard Space Flight Center igazgatójaként. A NASA Exploration Systems Mission igazgatóságában szintén magas beosztásban dolgozott, ahol a kereskedelmi űrrepülés és az Artemis program alapjainak megalkotásában is részt vett. Ő volt a Rensselaer Polytechnic Institute dékánja, valamint 2014 óta a Worcester Polytechnic Institute elnöke, szintén első női vezetőként.

A JPL leendő igazgatója otthonosan mozog a tudományos területen. Támogatója és közreműködője volt a Mars-minták visszaküldési missziójának, továbbá hozzájárult a Curiosity rover adatainak tanulmányozásához. Leshin kinevezése egyfajta visszatérés is egyben, ugyanis a Caltechen szerezte meg diplomáját.

A Caltech szerint Leshin kinevezését a tudomány és a technológia stratégiai megközelítésének köszönheti. Az új vezető egy olyan összetett intézmény élére kerül, amely vezető szerepet tölt be a tudományban, és ahol a tudósok és mérnökök következő generációját kell inspirálnia. Leshin egy olyan jelölt volt, aki megfelelően beilleszthető egy olyan szervezetbe, ahol elengedhetetlen hosszú távra tervezni.

Némethi Botond, NEW technology magazin

Érdemes elolvasni
NEW technology