Barion Pixel

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az angolok az űrből sugároznák a Földre a villamos energiát

Képünk illusztráció!

Az Egyesült Királyság kormánya a UK Tech Week-en kihirdette az űrből származó energia gyűjtésére, Földre továbbítására és hasznosítására alkalmas megoldások fejlesztési pályázatainak nyerteseit. A 4,3 millió fontos (kb. 1,85 milliárd forintos) támogatást nyolc egyetem és vállalat kapja, hogy létrehozzák a majdani rendszer kiépítéséhez szükséges alaptechnológiákat és modellezési eszközöket – írja sajtóközleményben a gov.uk kormányzati portál. Számtalan ígéretes megoldást dolgoztak ki, de a legjobbak nagy értékű támogatást is kapnak a munka folytatására és a koncepciójuk továbbfejlesztésére.

A Cambridge-i Egyetem több mint 770 ezer fontot kap olyan ultrakönnyű napelemek kifejlesztésére, amelyek hosszú ideig képesek túlélni űrbéli körülményekhez hasonló, nagy sugárterhelésű környezetekben. Ez segít majd növelni a műholdak élettartamát, javítani az energiatermelést és csökkenteni az egységnyi energiára jutó költségeket.

A londoni Queen Mary Egyetem több mint 960 ezer fontot kap egy nagy hatótávolságú és hatékonyságú, vezeték nélküli energiaátviteli rendszer kifejlesztésére, ami támogatja a napenergia továbbítását a műholdakról a Földre.

- Hirdetés -

A dél-walesi Port Talbotban működő MicroLink Devices UK több mint 449 ezer fontot kap a könnyű, rugalmas napelemek következő generációjának kifejlesztésére, amelyeket napelemes műholdakon lehet majd használni.

A Bristoli Egyetem több mint 353 ezer fontot kap a napelemes űrbeli vezeték nélküli energiaátviteli képesség szimulációjának elkészítésére, hogy feltárja a technológiában rejlő lehetőségeket, és további bizonyítékokat szolgáltasson az űrbe telepített napelemek teljesítményéről, biztonságáról és megbízhatóságáról.

A Didcotban működő Satellite Applications Catapult több mint 999 ezer fontot kap egy kísérletre, amelynek célja az űrszatellit-antenna technológia elektronikus irányításának és sugárzási minőségének tesztelése.  A vállalat ezenkívül több mint 424 ezer fontot kap egy másik projektre, amelynek célja annak tanulmányozása, hogy miként lehet fejleszteni a kereskedelmi célú, űrből származó napenergiát, hogy megbízható áramforrást biztosítson az Egyesült Királyság számára.

Az Imperial College London több mint 295 ezer fontot kap egy olyan tanulmányra, ami az űrből származó napenergia legfontosabb előnyeit és hatásait vizsgálja – beleértve azt, hogy az űrből származó napenergia hogyan integrálható a villamosenergia-hálózatba más alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásokkal együtt.

Az EDF Energy R&D UK Centre Ltd. több mint 25 ezer fontot kap egy olyan tanulmány elkészítésére, amelynek célja az űrből származó napenergia hálózatba vezetésének értékével kapcsolatos ismeretek leírása.

A brit program ígéretes és nagyszerű, de nem az első, ami űrbéli villamosenergia Földre továbbítására törekszik. Mint ismert, az amerikai Caltech az év elején már sikeresen visszasugárzott energiát az orbitális pályáról. Úgy tűnik, hogy a tudományos verseny már megindult – ezt követheti hamarosan a gazdasági szereplők egyre élénkebb érdeklődése.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

NEW technology